ALİADENT AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI KLİNİĞİ
Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Diş Çürümesinin Nedenleri
Diş Çürümesi Nedenleri, dişin sert dokusu olan minenin, dentin veya dişin kök yüzeyini örten sert dokunun iflas etmesidir. Şekerli, asitli ve dişlere zarar verebilecek besinlerin dişlerde yer tutmasıyla oluşmaktadır. Ağızda birçok bakteri vardır ve bu bakteriler şeker, karbonhidrat ve asitli içeceklerin artıkları ile beslenir. Böylece mikroorganizmalar büyür asidit bir ortam ortaya çıkar. Bu asidik ortam ise dişin sert dokularında yıkım yaratır ve çürük meydana gelir.
Ağızdaki bakterilerin oluşturduğu plak, şekerli yiyeceklerin ağızda artık bırakmasıyla birlikte asit oluşturabilir. Çürüğe neden olan esas sorun budur.
Diş Çürümesi Kimlerde Sık Görünür?
Diş çürümesine yol açan esas faktör şeker ve unlu yiyeceklerdir. Dolayısıyla şeker ve un ağırlıklı beslenen ve ağız ve diş bakımını düzenli uygulamayan herkes diş çürümesi tehlikesi ile karşılaşabilir. Tükürük bezleri bakteri oluşumuna ve asidik reaksiyonlara karşı tepki oluşturur ve bakterilerin vücuttan atılmasını sağlar ancak diş çürümesi konusunda bu yeterli olmamaktadır. Fakat yine de tükürük, diş çürümesini önleyecek bir etkendir. Bu yüzden tükürük miktarını azaltan ve ağızda kuruluk yaratan ilaçları kullanan kişilerde diş çürümesi daha sık görülmektedir.
Diş Çürümesi Nasıl Önlenir?
Dişlerle ilgili birçok problemin önlenebildiği gibi diş çürümesi de önlenebilir. Esas olarak ağız ve diş bakımının düzenli şekilde uygulanması ve diş ipinin de düzenli şekilde kullanılması diş çürümesini önler. Yemek artıkları genellikle dişlerin arasında biriktiği için diş fırçası doğru seçilmelidir. Damakların hassasiyetine göre orta veya yumuşak diş fırçası önerilir. Şekerli ve unlu ürünleri az yemeye dikkat etmek de diş çürümesi için iyi bir önlemdir.
Diş Çürümesinin Belirtileri Nelerdir?
Diş çürümesinin belirtileri çürüğün olgunluğuna ve ne kadar yer kapladığına göre değişkenlik gösterir. Çürüğün nerede bulunduğu da çok önemlidir. Başlangıçta herhangi bir belirti görünmeyebilir ancak ilerleyen süreçte çeşitli sorunlar ortaya çıkacaktır. Diş çürümesi olgunlaştıkça ve derinleştikçe dişlerde hassasiyet, dişte görünen delikler, diş yüzeyinde renklenmeler, ısırma ve çiğneme esnasında ağrı, sıcak, soğuk veya tatlı besinler tüketilirken hissedilen ağrı görülebilir. Diş çürümesinin esas belirtileri bunlardır.
Diş Çürümesi Nasıl Tedavi Edilir?
Diş çürümesini tedavi ederken öncelikle belirtileri iyi okumak gerekir. Eğer bu belirtilerden herhangi biri mevcutsa diş çürümesi yaşanma ihtimali yüksektir. Burada da diş hekiminin devreye girmesi gerekmektedir. Diş hekimi, muayene esnasında çürüğü tespit etmelidir. Duruma göre röntgen yardımıyla da çürükler tespit edilebilir. Çünkü bazı çürükler kolay gözlemlenemeyebilir. Bu sayede kesin sonuçlar alınmış olur. Sonuçlar doğrultusunda yani çürükler tespit edildikten sonra nasıl bir tedavi yöntemi izleneceği belirlenir. Diş çürümesini tedavi ederken genellikle tercih edilen tedavi yöntemleri, dolgu tedavisi, kron tedavisi, kanal tedavisi ve önlem amaçlı yapılan erken tedavidir.
Dolgu tedavisi, çürüyen diş dokularının yarattığı boşluğu doldurmaya yönelik gerçekleştirilen bir tedavi yöntemidir. Dolgu tedavisinin bir çok türü de bulunur. Teknolojinin ve tıbbın gelişmesiyle ve kompozit malzemelerin kullanımıyla da birlikte diş çürümesinin tedavisinde son derece estetik ve kalıcı sonuçlar alınabilmektedir. Dolgu tedavisinde özellikle dikkatli olmak gerekir. Diş hekimliğinde en çok başvurulan tedavilerin başında gelmesine rağmen hata payı da vardır. Bu hata da çürümenin derinleşmesine zemin hazırlayan türden olabilir. Bu yüzden dolgu tedavisi sonrasında dişlerde özellikle ağrı ağırlıklı bir sorun hissedilirse hemen diş hekimiyle iletişime geçilmelidir.
Diş çürümesinin çok ilerlemesi durumunda dişten çıkartılması gereken dokular çok fazla olur. Zararlı dokular dişten arındırıldıktan sonra geriye kalan sağlıklı dokular, dolgu materyalleri için yeterli desteği sağlayamayabilir. Böyle bir durumda ise dişlerin kron ile sarılması gerekir. Yani dolgu işlemi sonrasında yeterli diş dokusu yoksa kron ile dişler desteklenir. Bu kron da dişlerin genel yapısına ve doğal rengine uygun olmalıdır.
Diş çürümesi durumunda yapılabilen bir diğer tedavi de kanal tedavisidir. Diş çürümesi, ilerleme durumunda sinirlere kadar ilerler ve sinirlerde de çeşitli sorunlara yol açar. Bu durumda da diş köklerini kurtarmak için sinir dokusu, kan damarı dokuları ve çürümüş kısımlar çıkartılmalıdır. Bu temizleme işlemine ise kanal tedavisi adı verilir.
Diş çürümesinin erken teşhisinde diş hekimine başvurulmuşsa bu çok iyi bir durumdur. Diş hekimi, diş çürümesi oluşan bölgeyi flörür desteğiyle güçlendirir ve diş minesinin eski ve sağlıklı haline dönmesini sağlar. Böylece çürümenin ilerlemesi önlenmiş olur. Tabii bu tedavi tek seferde bitmez. Çünkü ilerleme olup olmadığını anlamak için düzenli kontroller yapılmalıdır. Tedavinin son aşamasında düzenli kontroller yapılır ve uzun vadede diş çürümesinde ilerleme olup olmadığına bakılır.
Diş Çürümesi Nelere Yol Açar?
Tedavi edilmediği takdirde diş çürümesi, pek çok soruna yol açabilir. Bu yüzden ihmal edilmemesi gereken bir problemdir. Diş çürümesinin yol açabileceği problemler ise sürekli devam eden ve sosyal hayatı olumsuz etkileyen diş ağrısı, ağız kokusu, çiğneme ve ısırma güçlüğü, ciddi sorunlara neden olabilen apseler, diş etrafında irin birikimi olabilir. Genel anlamda diş çürümesinin önüne geçebilmek mümkündür. Diş çürümesine karşı duvar örmenin en etkili yöntemi diş kontrollerinin düzenli yapılması ve ağız ve diş bakımının sağlanmasıdır. Bu önlemler gerçekleştirildiği takdirde ömür boyu diş çürüğü problemi yaşanmaz. Ancak önlemler gerçekleştirilmediğinde diş çürümesi, birçok soruna sebep olabilir.