Hemen hemen herkesin yaşadığı çeneden ses gelmesi durumu bazen korkutucu seviyelere ulaşabiliyor. Bu bir kusur olarak görülebileceği gibi normal bir durum olarak da görülebilir. Herkes tarafından bu sesin neden geldiği merak edilir.
Hiçbir sorun olmayacağı gibi farklı ciddi hastalıkların habercisi de olabilir. Çeneden ses gelmesi durumu çenede bulunan eklem ve dişlerin yapısıyla alakalı bir durumdur.
Yemek yerken, sakız çiğnerken ve özellikle de esnerken ciddi boyutta çeneden ses gelebilir. Ve hatta uzun süreli olduğu takdirde çenede çıkma dahi meydana gelebilir.
Arka dişlerin olduğu bölümden gelen ses net bir şekilde duyulur. Sesin gelme nedeni net olarak diskte dışarı kayma oluşması ya da geri dönmesidir. Çene diskinde meydana gelen kayma ya da kas spazmından ötürü de çeneden yemek yerken ya da esnerken ses gelebilir.
Yemek yerken, sakız çiğnerken ya da esnerken çeneden ses gelmesi çoğu kişiyi korkutan bir durumdur. Mutlaka şiddetli bir şekilde ses giderek her geçen gün daha fazla duyuluyorsa, derhal bir uzman ortodonti doktoruna danışılması gerekiyor.
Birçok hastalığın habercisi olabileceği gibi diş kayıplarına da neden olabilir. Bu tür durumların önüne geçmek için mutlaka dikkat edilmesi gereken bir alandır. Bu durum kafatasıyla alakalı ve çene eklemleriyle alakalı başka hastalıkların da habercisi olabilir.
Her yaş grubunda ortaya çıkabilen çeneden ses gelmesi olayının bir an önce tedavi edilmesi için öncelikle uzman bir diş hekimine danışılması gerekiyor.
Hangi durumlarda ses geliyor, ne gibi aktiviteleri yaparken ses daha şiddetli ya da daha az geliyor bunlara dikkat edilmeli, diş hekimine detaylı bilgiler verilmeli ve ardından tedavi sürecine geçilmelidir.
Diş hekimi tarafından detaylı bir şekilde röntgen çekimi ve ağız, diş, eklem ve damak taraması yapıldıktan sonra bu sorunun temelinde ne yattığı da bulunur. Çeşitli görüntülemeler yapıldıktan sonra, çenenin tomografisi çekilir.
Doktor detaylı bir şekilde bu görüntüleri inceledikten sonra ön muayene gerçekleşir ve ardından tıbbi bir müdahale ve tedavi süreci başlar. Bu süreç boyunca ağız çok yorulabilir ve giderek çenenizi açmakta daha da zorluk çekebilirsiniz.
Yemek yerken çeneden ses gelmesi en çok yaşanan durumlardan bir tanesidir. Düzenli olarak diş muayenesi yapılırken bu sorun varsa mutlaka doktora danışılmalıdır.
Erken yaş gruplarında ya da yetişkinlerde fark etmeksizin yaşanabiliyor. Bu durum giderek daha da ağır bir hale geldiğinde ne yazık ki kişiler rahat rahat yemek yiyemiyorlar.
Yemek yerken iki çene arasında biriken yemekleri öğütmek için ağzınızı her kapayıp açışınızda bu kıt sesi duyulur ve özellikle de zamanla ağrımalar başlar. Ağrıyla birlikte çenenin açılıp kapanma kısmında şişkinlikler de meydana gelebilir.
Birçok insan çeneden ses gelmesi durumundan şikayetçi olmakta ve dişçiye gitmekten korktuğu için doğal tedavi yöntemleri aramaktadır. Ancak ne yazık ki bu durum ciddi bir çene ve eklem problemidir ve mutlaka uzman diş hekimine görünmeleri gerekir.
Birçok ekşi sözlük kullanıcısının da belirttiği üzere, yemek yerken ve özellikle de esnerken ağızda çok fazla ağırlık oluşuyor ve çenenin açılıp kapanma kısmında ağrı ve şişme meydana gelebiliyor.
Kıt kıt şeklinde nitelendirilen bu ses, kişileri her ağız aktivitesinde rahatsız eden ve zorlayan bir durumdur. T
edavi edilmediği takdirde, çene eklemlerinde bozulmalara, ağzı tam kapatamama sorunlarına ve yemekleri yeterli seviyede öğütememe sorunlarına yol açar. Sorun ilerledikçe yemek yerken ve konuşurken dahi zorluklarla karşılaşılır.
İlk evrelerinde kendini çok belli etmese de zamanla çeneden ses gelmesi tam bir kabusa dönüşebilir. Özellikle de ileriki yaşlara sahip olan bireylerde bu durum daha can yakan ve sıkan bir eyleme dönüşebilir.
İlk zamanlar sadece ufak çaplı kıt sesleri gelse de zamanla bu ses ve şiddet giderek artar.
Alt ve üst kemiklerin birbirine tam olarak oturmaması ve alttaki ya da üsttekinin bir diğerine göre çıkıntılı ya da kaymış olmasından ötürü meydana gelir. Bir takım egzersizler yaparak bu sesin gelmesi önlenir ancak kalıcı çözümler için diş hekimiyle görüşülmesi gerekiyor.
Sabahları uyandığınız zaman ve akşamları uyku moduna geçmeden önce yavaş bir şekilde en az 15 kez çenenizi tam oturacak şekilde açıp kapatmanız gerekir. Gün içerisinde çok şiddetli olmamakla beraber yumuşak sakızlar çiğneyebilirsiniz.
Yemek yerken ve sakız çiğnerken, tam olarak sesin geldiği tarafla yemeli ve çiğnemelisiniz. Bu şekilde tam oturmayan kemik ve eklem bölgesi zamanla oturmaya başlar ve biraz daha hafif sesler duymaya başlarsınız. Tam olarak kurtulmak istediğinizde ise tıbbi müdahale şarttır.
Bu durumda uygulanması gereken tedavi yöntemine, kişinin ağız ve çene yapısına bağlı olarak uzman diş hekimleri karar verirler.
Tel tedavisi ya da farklı tedaviler kullanılarak eklemlerin birbirine karşı simetri olması sağlandığı zaman çeneden ses gelmesi olayı da zaman içerisinde tamamen ortadan kalkar ve artık çenenizi daha rahat kullanmaya başlarsınız.