Diş Eti Çekilmesinin Nedenleri
Yetişkinlerin vücudundaki her organda olduğu gibi diş etlerinde de çekilmeler olur. Bu son derece normal bir durumdur. Yaş almış bireylerde diş eti çekilmesi; çürük, diş hassasiyeti veya görüntü açısından bir sorun yaratmıyorsa genellikle tedavi önerilmemektedir. Ağız ve diş bakımının yetersiz olması da diş eti çekilmesine neden olabilir. Ağız ve diş bakımının yetersiz olması plak oluşumuna yol açar. Plak oluşumuyla birlikte meydana gelen diş eti iltihabının durdurulamadığı durumlarda iltihap, diş etlerinin altında yer alan kemik dokusuna ilerleyerek kemik yıkımı meydana getirir. Kemik erimesiyle birlikte diş eti, kemiği takip ederek yavaş yavaş geriye çekilir ve dişler arasında bazı boşluklar oluşur.
Diş eti çekilmesinin bir diğer sebebi de diş taşlarıdır. Diş taşları, bakteriyel plağın ağızda kalsiyuma maruz kalarak sertleşmesiyle oluşmaktadır. Bu yüzden diş etlerine baskı uygulayarak diş eti çekilmesine neden olabilir. Geçmişte veya yakın zamanda yapılan herhangi bir diş eti tedavisi de diş eti çekilmesine sebep olabilir. Tedavi sonucunda diş eti dokusunun iyileşmesine bağlı olarak ufak bir büzülme olmaktadır. Esasen bu iyileşmenin göstergesidir. Aynı zamanda diş eti tedavisinde yapılan cerrahi bir işlem sonucunda iltihaplı dokular mecburen çıkarılmakta olduğu için bu işlem sonrasında diş eti çekilmesi meydana gelebilmektedir. Anatomik sebeplerle de diş eti çekilmesi meydana gelmektedir. Bazı insanlarda yapısal veya genetik olarak diş köklerinin etrafındaki kemik yapısı incedir. Bu insanlarda diş eti çekilmesi çok daha sık meydana gelir. Bunun yanı sıra alt çene kemiklerindeki sorunlar sebebiyle meydana gelen ağız kapama bozuklukları dişlerin pozisyonunu da etkileyebildiği için diş eti çekilmeleri oluşabilir.
Çeşitli tedaviler sonucunda da önlem alınmadığı takdirde diş eti çekilmesi meydana gelebilir. Örneğin ortodonti tedavisi. Ortodontik tedavilerde dişler hareket ettirildiği için bu hareketlenmeler sırasında diş etlerinde değişim meydana gelebilir. Özellikle çene kemiği bölgelerinde kemik erimesi oluşması durumunda istenmeyen diş eti çekilmeleri oluşabilir.
Diş fırçalama alışkanlığı olmayan veya yanlış biçimde diş fırçalayan kişilerde diş eti çekilmesi olağandır. Öte yandan çarpık dişler, genel anlamda ağız ve diş sağlığı açısından oldukça büyük bir problemdir ancak diş eti çekilmesi açısından da bir sebep olarak gösterilebilir. Dişlerin olması gereken yerlerden bağımsız yer edinmesi, diş köklerinde kaymalara yol açabilir ve diş eti çekilmesi oluşabilir. Çünkü diş etleri, altlarında bulunan kemikleri takip ederler ve çarpık kemikler tarafından yanlış yönlendirme, diş eti çekilmesine yol açar. Bu tip nedenlerin yanında diş hekimleri tarafından yapılan hatalı tedaviler, yanlış planlanmış implant vb. tedaviler ve sigara, alkol kullanımı da diş eti çekilmesine yol açar.
Diş Eti Çekilmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Diş eti çekilmesi, insanları oldukça rahatsız eden bir sorundur. Çünkü uygulanacak tedavinin zor olma düşüncesi ve çekilmenin diş kaybına yol açacağının düşünülmesi insanları tedirgin eder. Fakat bilinmelidir ki bazı durumlarda yıllar boyunca hiçbir sorun olmadan, tedavi gerekmeksizin diş eti çekilmesi çözülebilir.
Diş eti çekilmesi, her zaman kişi için ciddi sorunlar yaratabilecek bir rahatsızlık değildir. Bu yüzden diş hekimi tedavi ihtiyacı olup olmadığına, şikayetler ve mevcut durumu gözeterek karar verecektir. Ancak duruma göre tedavi gerekebilir. Diş eti çekilmesinin ilerlemesine ve yol açabileceği sorunlara göre bu karar verilmektedir. Diş eti çekilmesi sert ve yatay diş fırçalamadan kaynaklanıyorsa bu durum, diş fırçalama alışkanlığının değiştirilmesi ile çözülebilmektedir. Diş eti çekilmesi, diş eti iltihabıyla birlikte ilerleme katediyorsa mutlaka periodental tedavi uygulanmalıdır. Fakat periodental tedavi, diş eti çekilmesinden ziyade iltihabın giderilmesine yöneliktir. Çünkü bu tedavilerdeki amaç hastalığın ilerlemesini önlemektir. Bu sayede diş eti çekilmesi gerçekleşse dahi diş kaybı engellenmiş olur.
Daha ileri seviye diş eti çekilmeleri ise birden fazla dişi kapsar. Bu tip durumlarda ise cerrahi olarak tedavi mümkün olmayabilir. Diş eti çekilmesinin tedavi edilemediği durumlarda hareketli protezler veya estetik diş hekimliğini kapsayan bir takım alternatif yöntemler değerlendirilebilir.
Diş Eti Çekilmesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Diş eti çekilmesi, diş etlerinin diş kökünün yüzeyini açıkta bırakarak yer değiştirmesi veya açığa çıkmasıdır. Diş eti çekilmesi bir veya birden fazla dişte görülebilir. Diş etinin geriye çekilmesi sonucunda gerekli önlemler alınamazsa diş kaybı meydana gelebilir. Diş eti çekilmesi başladığı andan itibaren tedavisi uygulanmalı ve bu durum kontrol altına alınmalıdır. Diş eti çekilmesinin tedavisinde estetik diş hekimliğine son zamanlarda ilginin artmasıyla birlikte yeni tedavi türleri eklenmiştir.
Diş eti çekilmesini tedavi ederken başarılı olmak çok önemlidir. Çünkü zaten hatalı ve yanlış tedaviler sonucunda diş eti çekilmesi meydana gelebilir. Bu yüzden başarılı bir diş eti çekilmesi tedavisi için gerekli bazı adımlar vardır. Öncelikle diş eti çekilmesi, kişi tarafından farkedilmelidir. Ardından diş hekimine başvurulup problemin nedeni öğrenilmelidir. Cerrahi bir tedaviye ihtiyaç varsa bu da diş hekimi tarafından tespit edilmelidir. İhtiyaç doğrultusunda doğru tedavi yöntemi belirlendikten sonra hasta onayı ile tedaviye başlanmalıdır.
Diş eti çekilmesi, bu sorunu oluşturan sebepler net olarak belirlendikten sonra tedavi edilmelidir. Çünkü tedavi gerekmeyebilir. Tedavi gerektiren esas sorunlar ise estetik, çürük, konuşma bozukluğu ve hassasiyet gibi rahatsızlıklardır. Diş eti çekilmesine yol açan bu tip sorunlar yoksa çekilmeye yol açan daha ufak faktörleri ortadan kaldırmaya yönelik öneriler ve düzenli kontroller ile süreç ilerler.