Diş Fırçası Nasıl Seçilmelidir?
Diş fırçası, hem ağız ve diş bakımını sağlamak hem de çeşitli ağız ve diş hastalıklarının önüne geçmek açısından büyük bir önem taşımaktadır. Diş fırçası bilinenin aksine piyasadaki diş fırçalarından ibaret değildir. Yani bilinen diş fırçası seçenekleri ile sınırlı değildir. Kişinin diş etleri, diş hassasiyeti, mevcut ağız ve diş rahatsızlığı varsa bu sorunlara cevap verebilen birçok diş fırçası çeşidi mevcuttur. Genellikle hastalar birkaç farklı diş fırçası kullandıktan sonra rahatsızlığa cevap veren ve tedaviye ciddi anlamda destek sağlayan doğru diş fırçasını bulmaktadırlar.
Diş fırçası, boyutlarına ve şekline göre birçok rahatsızlığa cevap verebilmektedir. Diş fırçasının açısı, diş fırçasının sap kısmının açılı olup olmaması gibi özellikler kullanacak kişinin tercihine bağlıdır. Ancak seçim yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri, diş fırçasının uç kısmının büyüklüğüdür. Diş fırçasının uç kısmının büyüklüğünün önemli olması da fırçanın diş ve diş aralarındaki hareket kabiliyeti ile ilgilidir. Özellikle diş etlerinde veya diş aralarında tortu oluşumunu engellemek açısından bu durum çok önemlidir. Aynı zamanda diş eti rahatsızlığı olanlar için de uç kısmı büyük olan diş fırçaları zararlı olabilir. Çünkü diş etlerini rahatsız edebilir. Bu yüzden büyük başlı diş fırçaları diş eti problemi olan kişiler için sorun yaratabilir. Bu tür rahatsızlığı olan hastalar için küçük başlı diş fırçası tercih etmek daha kullanışlı ve sağlıklı olabilir. Bir yandan da dişin arka taraflarına rahatlıkla ulaşabilecek bir diş fırçası tercih etmek daha sonuç odaklı olacaktır.
Diş Fırçası Yumuşak Olmalı Mı?
Diş fırçası ne kadar sert olursa diş aralarında veya dişlerin üzerinde biriken tartar veya tortular o kadar rahat temizlenir düşüncesi bilinenin aksine yanlıştır. Çünkü tartar oluşumu zaten diş etlerini zayıflatır ve bu durumda kullanılan sert diş fırçası, diş etlerine zarar verir. Ancak diş ve diş etleri için kullanılan yumuşak, parlak ve sivri olmayan bir diş fırçası, son derece kullanışlı ve ihtiyaca cevap verecek niteliktedir. Sert ve sivri uçlu bir diş fırçası ise diş etlerini zedeleyebilir.
Diş fırçası seçiminde dikkat edilmesi gereken bir nokta da fırçanın her dişe ulaşabilecek düzeyde olmasıdır. Hem çocuklar hem de yetişkinler için boyutları, biçimi ve fırça kıllarının değişkenlik gösteren diş fırçaları vardır. Bu özellikler, yaş ve ortalama diş durumuna göre belirlenmektedir. Kişilerin genellikle düştüğü hata diş fırçasını çok bastırmak ve diş etlerini tahriş etmektir. Ancak bilinmelidir ki esasen diş fırçasının uç kısımları temizlik görevi görmektedir. Bu yüzden diş fırçasını dişleri ve diş etlerini tahriş edecek düzeyde bastırmak temizlik işlemini güçlendirmez.
Diş Fırçası Ne Kadar Kullanılmalıdır?
Diş fırçası, ortalama 2 veya 3 ay kullanılabilir. Düzenli kullanımda diş fırçası eskir. Bu da eski işlevini yitirmesine ve fayda sağlamamasına neden olur. Fayda sağlamama kıstası da tüm dişlere ulaşamaması ve temizlik işleminin gerçekleşmemesidir. Tabii ki düzenli kullanılmasa dahi diş fırçası bulunduğu bölgede süreç içerisinde bakteri oluşturabilir. Bu yüzden mutlaka en geç 4 ay sonra değiştirilmelidir. Süreç içinde diş fırçasının kılları da bükülür ve bu yüzden de değiştirilmesi gerekir. Eğer kılları bükülen diş fırçası kullanılırsa fayda sağlanmaz. Ancak en geç 4 ayda bir değiştirilirse dişlerin ve diş etlerinin yüzeyindeki plağı en iyi performansla temizleyen bir diş fırçası kullanılmış olur.
Diş Fırçası Çocuklar İçin Nasıl Seçilmeli?
Çocuk diş hekimliğinde çocukların 2,5-3 yaşından itibaren diş fırçalamaya başlamaları önerilir. Ancak çocuğun diş fırçalamayı bir alışkanlık haline getirmesi için gerekli çaba gösterilmelidir. Diş fırçalama ihtiyacını hissetmek çocuklar için daha zordur. Dolayısıyla diş fırçalamayı çocuklara sevdirmek ve eğlenceli bir hale getirmek gerekir. Bunun için de birçok yerde bulunan renkli, tatlandırılmış ve dikkat çekici diş fırçalarını değerlendirmek gerekir. Çocuklar için diş fırçası ne kadar hoş görünümlü ve eğlenceli olursa diş fırçalama alışkanlığı da o kadar çabuk kazanılır. Ancak yine de çocuklar eğlenceli görünen bir diş fırçası ile yalnızca ön dişlerini fırçalarlar. Bu yüzden bu konuda ebeveynlere de görev düşmektedir. Çocuğa eşlik ederek diş fırçalamayı öğretmek ebeveynlerin görevidir.
Çocukların diş ve diş etleri yetişkin bireylere göre çok daha hassastır. Bu hassasiyet ise normal bir durumdur. Ancak çocuk diş ve diş etlerindeki hassasiyeti gözeterek hareket etmek ağız ve diş sağlığı açısından gereklidir. Çocuk diş fırçası genellikle hassas yapıya uygun yani yumuşaktır. Ancak yine de iyi kontrol etmek gerekir. Çocuk diş fırçası 2 ayda bir değiştirilmelidir. Çünkü çocuklar diş ve diş etlerinde bakteri biriktirmeye müsaittir ve diş hastalıklarının oluşumu daha sancılı olabilir.
Ağız ve diş bakımını sağlarken diş fırçası ne kadar önemliyse diş ipi ve diş arası fırçası da bir o kadar önemlidir. Sert ve diş etlerine zarar verebilecek bir diş fırçasından uzak dururken diş ipi ve diş arası fırçası aksatılırsa diş etlerinde yine çeşitli problemler oluşabilir. Bu yüzden tek başına diş fırçası ağız ve diş bakımını sağlamak için yeterli değildir. Tıpkı ağız ve diş yapısına uygun olan diş fırçasının kullanıldığı gibi yine ağız ve diş yapısına uygun olacak şekilde bir diş arası fırçası, standart bir diş ipi ve gargara kullanılırsa çok daha sağlıklı dişler ortaya çıkar.