Aliadent Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği

Sinüs Lifting

Sinüs Lifting, üst çeneyi dental implantlar için hazırlayan bir kemik greftleme işlemidir. Maksiller sinüsün çok düşük veya üst çene kemiğine yakın olduğu durumlar olabilir. Bu gibi vakalarda diş implantları için sabit bir temel oluşturması için bu tedavi uygulanır. Sinus Lifting ameliyatı ayrıca üst çenedeki kemik kaybını tedavi etmeye ve diş implantlarının güvenli bir şekilde yerleştirilebilmesi için yeterli kemik yoğunluğunu oluşturmaya yardımcı olur. İşlem, şu anda mevcut olan en yaygın kemik grefti ameliyatlarından biridir. Burnun her iki yanında yer alan maksiller sinüsler bazen üst çene kemiğine çok yakın olabilir veya maksiller sinürlerin yoğunluğu düşük görülebilir. Bu da diş implantlarının başarılı bir şekilde yerleştirilmesini önler. Diş implantı uygulamasında, çene kemiğine stabilite sağlamak için yerleştirilen ve dişleriniz için güvenli bir temel görevi gören bağlantı vidaları kullanılır. Yeterli üst çene kemiği yoğunluğuna sahip olmayan hastalar, Sinus Lifting işleminden sonra diş implant tedavisi adayıdır. Sinus Lifting ameliyatı, gelecekteki dental implant uygulamalarının başarılı şekilde yerleştirilmesine izin verir.

Sinüs Lifting Sırasında Hangi Malzemeler Kullanılmalıdır?

Sinüs Lifting (Sinüs Kaldırma) ameliyatı sırasında, kemik greftleme teknikleri ve tedavileri, bireysel vakaya özgü olarak kullanılır. Kemik greftleme, çenenin kemik kaybettiği veya ek destek gereken bölgelerinde kemik miktarını artırmak amacıyla uygulanan bir işlemdir. Kemik, vücudun herhangi bir yerinden alınabilir ve cerrahi olarak çenedeki mevcut kemiğe entegre edilebilir. Sinüs lifting operasyonunda, ağzınızdan veya kalçanızdan alınan kemik, kemik greft malzemesi olarak kullanılabilir. Alternatif olarak, Allogreft adı verilen bir yöntemde, donörden kemik transferi yapılır. Bu işlem sırasında kullanılan malzemeler, ya kendi vücudumuzdan ya da bir donörün vücudundan alınan kemiklerdir.

Sinüs Lifting Sırasında Ne Beklemeliyim?

Sinus Lifting ameliyatına başlamadan önce, sinüs zarına erişmek için çene kemiğinde küçük bir kesik açılır. Ameliyatın bir sonraki adımı, sinüs membranını çene kemiğinden uzaklaştırarak kemik greft malzemesini yerleştirmek için yeterli alan oluşturmaktır. Kemik greft malzemesinin yerleştirilmesini takiben, greftin kemik büyümesini uygun şekilde gerçekleştirmesi ve yeniden üretmesi için 4-10 ay kadar bir süre gereklidir. Greft, yerel kemik büyümesini başarılı bir şekilde destekliyorsa, dental implant ameliyatı için uygun bir aday olabilirsiniz.

Ameliyat Sonrası Ne Beklemeliyim?

Ameliyat sonrası, hafif şişlik, rahatsızlık ve hassasiyet yaşayabilirsiniz. Bu belirtiler, reçeteli veya önerilen ilaçlarla tedavi edilebilir. Tedavinin hemen ardından dinlenmek ve vücudunuzun toparlanmasına izin vermek önemlidir. Diş fırçalama sırasında cerrahi bölgeye zarar vermemeye dikkat etmek de önemlidir.

Sinüs Lifting Cerrahi Aşamaları

Sinus Lifting sırasında sinüse erişim sağlamak için bir insizyon yapılır. Daha sonra, sinüsü yeniden konumlandırmak ve kemik grefti malzemesi için yer açmak amacıyla sinüs yerinden oynatılır. Yeterli kemik yoğunluğu mevcut ise implant bu bölgeye yerleştirilir.

Sinüs Lifting tedavisine ihtiyaç duyduğunuzda, diş implant tedavisinden korkmanıza gerek yok. Bu işlem, implant tedavisini, üst çenede yetersiz kemik bulunduğunda dahi mümkün kılan nispeten yaygın bir cerrahi işlemdir.

Sinüs sistemi birkaç parçadan oluşur, ancak dişlerimize en yakın olanları maksiller sinüslerdir. Bazen tıkanıklık veya şiddetli bir soğuk algınlığı olduğunda diş ağrısı yaşanabilir. Bu, sinüs içindeki basıncın üst çenedeki diş köklerine yayılmasından kaynaklanır.

Neden Bu Tedaviye İhtiyaç Duyulur?

Bu işlem genellikle üst çenedeki kemik yetersiz olduğunda veya kemik miktarını artırmak gerektiğinde uygulanır. Dental implantlar, çene kemiği ile osseointegrasyon adı verilen doğal bir süreçte birleşir. Ancak bu, belirli bir kemik miktarının mevcut olduğu koşullarda mümkündür. Sinüs Lifting tedavisine ihtiyaç duyulabilecek durumlar şunlar olabilir:

  • Daha önce çene kemiği hasar gördüyse.
  • Alandan bir kist veya tümör çıkarıldıysa.
  • Periodontitis nedeniyle kemik kaybı yaşandıysa.
  • Diş kaybından kaynaklanan kemik azalması mevcutsa.
  • Doğal olarak geniş bir sinüs boşluğu veya ince bir çene kemiği varsa.

Sinüs Lifting Nasıl Yapılır?

Sinüs Lifting ameliyatını uygulamanın çeşitli yöntemleri vardır. Hepsi, diş etine bir kesi yaparak altındaki kemiği açığa çıkarmakla başlar ve sinüs boşluğunu görünür hale getirmek için yukarı doğru itilir. Zar çıkarıldıktan sonra altındaki kemik greft malzemesi ile doldurulur. Daha sonra diş eti dokusu tekrar birleştirilir. Kullanılan teknik, kişisel durumunuza göre değişebilir. Endişeleriniz varsa, bu endişenizi diş hekiminizle paylaşmalısınız.

İyileşme Süreci

Ameliyattan hemen sonra, bölgede hafif şişlik, ağız veya burun kanaması yaşanabilir. Bu durum normaldir. Genellikle birkaç gün boyunca kendinizi rahatsız hissedebilirsiniz, ancak çoğu hasta için büyük bir rahatsızlık yaratmaz. Eğer herhangi bir kanama iki günden uzun sürer veya ağrı ve şişlik kötüleşirse, hemen diş hekiminize başvurmalısınız. Sinüslerin enfekte olma riski vardır, ancak diş hekiminiz sizi korumak için gerekli ilaçları reçete edecektir. Ayrıca, hapşırma sırasında kemik grefti malzemesini etkileyebileceğini unutmayın. Bu nedenle hapşırmamaya özen göstermelisiniz.

İmplantların Yerleştirilmesi

Çoğu durumda, hastalar implant tedavisi için 4-9 ay kadar beklemelidirler. Bu süre, kullanılan malzemenin türüne bağlı olarak değişebilir.

Sinüs Lifting tedavisi ile ilgili fiyat bilgisi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

5/5 - (129 oy verildi!)