Diş Eti Çekilmelerinin Tedavileri
Pek çok insan dişleriyle ilgili sorunlar nedeniyle dişçiye gidiyor. Ancak diş eti sağlığı için diş eti eşit derecede önemlidir. Diş etleri, dişin kendisinden daha savunmasız olan bir diş kökünü korur. Diş etleri kötü durumda ise dişlerin kendisi tehlikededir. Bu nedenle, dişlerinizin sağlığını korumak istiyorsanız diş etlerinize dikkat edin
Diş eti çekilmesi sorununu açıklamadan önce, diş etleri ve işlevleri hakkında kısaca bir şey söylemek gerekir. Diş etleri diş köklerini saran epitel ve bağ dokusudur. Sağlıklı diş etleri tamamen dişlere tutulur, sert ve pembedir. Ağızdaki yiyecek parçacıklarına ve bakterilere engel teşkil ederek diş köklerini zararlı etkilerden korurlar. Diş kökleri daha hassas, yani dış etkenlere kronlardan daha az dirençlidir, çünkü yumuşaktırlar. Bu nedenle, sağlıklı diş etlerini korumak esastır.
Sağlıksız diş etlerinin belirtilerinden biri diş eti çekilmesidir. Diş eti çekilmesinin en sık görülen belirtileri şunlardır:
Çıplak diş kökleri
Diş etleri ve dişler arasında boşluk
Kırmızı ve şiş diş etleri
Diş fırçalarken diş etlerinin kanaması
Bu semptomlardan herhangi birini fark ederseniz, bir diş hekimi ile temas kurmanın zamanı gelmiştir. Diş eti çekilmesi, başlangıç aşamasındaysa, çok büyük bir problem olmak zorunda değildir. Ancak, ilerici bir aşama diş kaybı gibi daha ciddi sonuçlara yol açabilir.
Diş eti çekilmesinin nedenleri
Diş eti çekilmesine yol açan nedenler çoklu olabilir. Önemli olan, diş eti çekilmesinin mutlaka bir diş eti hastalığına işaret etmediğidir. Bu nedenle, diş eti hastalığı nedeniyle diş eti çekilmesine neden olan nedenler ve diğer etkenler nedeniyle diş eti çekilmesine neden olan nedenler hakkında konuşabiliriz.
Diş eti hastalıkları nedeniyle diş eti çekilmesi
Dişeti iltihabı, diş eti hastalığının ilk aşamasıdır. Bakterilerin diş etlerinde ve diş etlerinde biriken bir diş plağından kaynaklanan kötü etkilerinden kaynaklanır. Bu nedenle, diş eti iltihabı pratikte zayıf bir ağız hijyeni sonucudur.
Paradentoz (veya paradontopati) diş etlerini ve kemikleri etkileyen bakteriyel bir enfeksiyondur. Paradentoz dişeti hastalığının ikinci aşamasını temsil eder, dişeti iltihabının aksine, diş yapısını destekleyici hasarlara neden olur. Bu nedenle, diş eti çekilmesi hastalığın belirtilerinden biridir.
Diğer faktörlere bağlı diş eti çekilmesi
Yukarıda bahsedilen hastalıkların yanı sıra, mekanik etkiler, kalıtsal faktörler veya kötü alışkanlıkların bir sonucu olarak diş eti çekilmesi meydana gelebilir. İşte bazı zararlı faktörler:
Dişlerin uygunsuz ve kaba şekilde fırçalanması
Çok sert bir diş fırçası kullanmak
Sigara içmek
Diş Eti Çekilmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Diş eti çekilmesi ciddi sonuçlara yol açabilir. Bununla birlikte, istenmeyen sonuçları önleyebilecek tedaviler vardır.
Diş eti çekilmesi erken aşamasındaysa, sorun ayrıntılı ve uygun bir ağız hijyeni ile çözülebilir. Ancak daha ileri bir durumda başka tedaviler uygulanmaktadır. Bu tedavilerden ilki dişeti köklerinden diş kökünün çıplak kısmına daha küçük bir diş eti nakli anlamına gelir. Aslında, bir damaktan bağ dokusunun küçük bir kısmı alınır ve diş etlerinin diş kökünden çekildiği yere dikilir. Bu, çok iyi sonuçlar veren çok güvenilir ve zararsız bir işlemdir.
İkinci tedavi, doku hücrelerinin büyümesini teşvik eden belirli bir ilacın kullanılmasını içerir. Diş etlerinin altına uygulanır ve diş etleri çekildikleri yere döner.