Diş Taşı Nedir?
Diş taşı, dişlerde oluşan plak temizlenmediği zaman kişinin tükürüğünde mineraller ve bakteriler birikir. Biriken mineral ve bakteriler zamanla dişlerde kirli bir sarı veya beyaz maddeye dönüşerek rahatsızlığa sebep olur. Genal tabiriyle rahatsızlık veren bu maddeye diş taşı denir. Peki diş taşı nedir? Neden oluşur? Hangi sıklıkla temizliği yapılmalıdır? Evde diş taşı temizlenebilir mi? Bu soruların cevaplarını öğrenmek için yazının devamını okuyabilirsiniz.
Diş Taşı Nasıl Oluşur?
Diş taşı en çok alt dişlerin iç yüzeyinde ve üst dişlerde arka dişlerin yanağına bakan yüzeylerinde oluşur. Dişler, genel sağlık açısından da düzenli ve sürekli fırçalanmalıdır. Hatta yalnızca diş fırçalamak değil, genel ağız bakımı da düzenli olarak yapılmalıdır. Diş taşı yeterli ve etkili bir diş fırçalamanın olmadığı durumlarda oluşabilir ve zamanla oluştuğu için farkedilmesi zaman alır. Diş eti üzerine tükürükler çöker ve sert kaya gibi olan bu yapılar dişlerin çevresini sarar. Bazen dişin altına doğruda ilerleyebilir. Bu durum diş eti rahatsızlıklarında daha fazla görülür.
Diş Taşının Belirtileri Nelerdir?
Diş taşının en net belirtisi diş etlerinde kanama meydana gelmesi ve dişlerdeki sert tabakanın hissedilmesidir. Aynı zamanda diş fırçalarken ve dil ile dişler kontrol edilirken de diş taşı hissedilebilir. Ancak dişlerin dil ile kontrol edilmesi çok sağlıklı bir durum değildir. Bu yüzden düzenli olarak dişlerin fırçalanması ve fırça ile kontrol edilmesi veya diş hekimi desteği almak en iyi çözüm olacaktır.
Diş Taşının Oluşma Nedenleri Nelerdir?
Diş taşı, tam anlamıyla dişlerin yetersiz fırçalanmasından oluşur. Dişleri doğru teknikle fırçalamak önemlidir. Diş etlerinden dişe doğru yuvarlak süpürür hareketlerle tek bir dişe 5-6 kere fırça değecek şekilde tüm yüzeylerini temizlemek şarttır. Diş taşı oluşumunu engellemek için diş ipi veya diş arası fırçası kullanılmalıdır. Kullanılan diş ipi veya diş arası fırçası genel ağız ve diş hijyeni için de gerekmektedir. Fırça seçerken de iyi bir fırça seçmeniz gerekir. Diş fırçası da kesinlikle kişiye göre seçilmelidir. Eğer diş eti hassasiyetiniz varsa ve diş eti problemlerine yatkınlığınız varsa, diş eti problemlerini engelleyecek bir fırça kullanmanız gerekir. Diş hassasiyetiniz varsa ona yönelik bir fırça seçilmelidir. Genellikle yumuşak fırçalar, hem diş eti hassasiyeti, hem de dişlerdeki hassasiyetler için faydalıdır.
Diş İpi Ve Diş Arası Fırçası Faydalı Mıdır?
Diş ipi ile diş arası fırçası tamamen farklı ürünlerdir. Diş iplerinin çeşitleri vardır. Diş yapısına ve sıklığına göre kullanılması gereken diş ipi değişir ve dişlerin arasında oluşan tortuların temizlenmesini sağlar. Ancak diş taşı oluşumunu tamamen engeller nitelikte değildir ve tortuları gidermek için de yetersiz olabileceği noktalar vardır. Diş ipinin fayda sağlayamadığı noktalarda diş arası fırçası ile ağız bakımını yapmak gerekir. Diş taşlarının temizlenip sonrasında ağız bakımının arttırılması genel olarak problemleri azaltacaktır. Bunlar yapıldığı sürece diş taşı oluşumu azalacak ve diş eti rahatsızlıklarına korumanız artacaktır. Nedeni ortadan kaldırmak diş taşı problemine karşı en etkili yöntemlerden biridir ve kesinlikle çok önemlidir.
Diş Taşı İnsan Sağlığına Zararlı Mıdır?
Diş taşı, insan sağlığı açısından birebir ve doğrudan zararlı değildir. Ancak çevresinde oluşan bakteriler ve yemek artıkları diş etinde rahatsızlıklara neden olabilir. Bu hastalıklar terimsel anlamda periodontik rahatsızlıklardır. Bu tür hastalıklarda oluşan iltihap dişlerin çevresinde diş etinin altında çene kemiğini sarar. Diş taşının kronikleşmesi nedeniyle diş etinde enfeksiyon oluşmaya başladıkça altındaki kemikte yıkım başlar ve zamanla dişin kök ucuna kadar gelip diş kaybına neden olabilir. O yüzden erken teşhis ve erken tedavi çok önemli. Diş sağlığınızı ve diş kaybı yaşamamak için düzenli kontrole gidilmelidir. Önerilen zaman aralığı ise 6 aydır.
Diş Taşı Temizliği Ne Kadar Sürede Bir Tekrarlanmalıdır?
Diş taşı temizliği, diş hekimine kontrole gidildiği zaman 6 ayda bir yapılabilir. Hastanın kendi bakım performansına ve durumuna göre senede bir ya da bir buçuk senede bir olabilir. Ancak bu diş hekimi dışında emin olunabilen bir konu değildir. Çünkü dişler düzenli zaman aralıklarında fırçalansa dahi yanlış fırçalanıyor olabilir. Diş hekimi düzenli de olsa yanlış bir fırçalama tekniği uygulandığı zaman dişlerden bunu kolaylıkla anlar ve önüne geçilir. Bu yüzden 6 ayda bir diş hekimine kontrole gitmek çok önemlidir. Bazı kişilerde ise dişini hiç fırçalamadığı halde hiç diş taşı oluşmaz. Fakat düzenli olarak ağız ve diş bakımı yapılmasına rağmen diş taşı oluşan bireyler de vardır. Dolayısıyla bazı genetik ve çeşitli dış faktörler de diş taşı oluşumunda etkilidir.
Diş Taşı Ağızda Koku Yapar Mı?
Diş taşı doğrudan ağız kokusu yapmaz ancak neden olduğu rahatsızlıklar çok şiddetli ağız kokusuna neden olabilir. Yani ihmal edilirse dolaylı yoldan ağız kokusuna neden olur. Buna halitozis denir. Halitosiz diş eti problemleriyle ve çürükle ilişkilidir. Çürüğün ve diş eti problemlerinin oluşmasında da ana etken yetersiz ağız bakımıdır.
Diş Taşı Temizliği Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Diş taşı temizliği sonrası sıklıkla görülen iki problem vardır. Biri dişlerde meydana gelen hassasiyettir. İki üç hafta kadar diş hassasiyeti söz konusu olabilir. Ancak bu hassasiyet kesinlikle meydana gelmeyebilir. İkincisi ise diş eti kanamalarında artış başlamasıdır. Bu yan etki, diş taşı temizliğinin etkisi olarak başlar ve dişler fırçalandıkça üç günden sonra çok hızlı bir şekilde iyileşir. Unutulmamalıdır ki insan vücudunda sağlıklı bir yer asla kanamaz. Diş taşı oluşumunda ise ciddi bir ilerleme olursa diş etine bakteri sıçrar ve diş eti bir örtü olduğundan sağlıklı bir diş eti asla kanamaz.