Gömülü dişler, diğer bir deyişle 20’lik dişler ağzınızın arkasındaki en büyük çiğneme dişlerinden biridir. Herkesin gömülü dişleri çıkmayabilir, ama çıkarsa bu genellikle geç yaşta veya yirmili yaşların başında ortaya çıkar.
Gömülü dişler, ideal konumuna tam olarak çıkamayan diştir. Bu başarısızlık çenenizde yeterli yer olmadığı veya dişin açılı olarak ortaya çıkması ve diğer sağlıklı dişlerinize doğru bastırması nedeniyle olabilir. Diş etlerinizin altında hala gömülü olan gömülmüş bir diş, size herhangi bir ağrı veya rahatsızlığa neden olmadığı sürece sorun çıkarmaz.
Perikoronit terimi, etkilenen yirmi yaş dişlerinde sık görülen bir enfeksiyon anlamına gelir. Gömülü dişinin yalnızca bir kısmının dişlerinizin altından ortaya çıkması en yaygın olanıdır.
20’lik dişiniz sadece kısmen çıktığında, diş plağı diş etleriniz arasındaki alanda birikebilir ve ne yazık ki etkili bir şekilde temizlemeniz mümkün değildir. Plak, enfeksiyonun dişinizi çevreleyen dokulara yayılmasına neden olabilir ve bu da alanın şişmeye başlamasına neden olur. Aynı zamanda oldukça acı verici olabilir ve hoş olmayan ağız kokularına ve tatlarına neden olabilir. Bazı durumlarda ağzınızı açmanızı zorlaştırabilir.
Perikoronit genellikle diş hekiminiz tarafından giderilebilecek geçici bir problemdir. Perikoronit art arda ortaya çıkıyorsa, diş hekiminiz büyük olasılıkla bir oral cerrah tarafından dişin çekilmesini önerebilir.
İlk adım, tüm 20 yaş dişini daha iyi görmek ve buna göre ameliyatı planlamak için röntgen çekmek. Eğer diş tamamen gömülü ise, diş hekiminin diş etlerine bir kesi yapması ve sonra dişin üzerinde yatan kemiği çıkarması gerekir. Dişi çekmek için çıkarılması gereken kemik miktarını en aza indirmek için, diş hekimi genellikle dişi daha küçük parçalara ayırır. Her parça daha sonra kemikteki daha küçük bir açıklıktan çıkarılabilir.
Tüm prosedür lokal anestezi altında yapılır ve bir saatten fazla sürmez.
Üst çenenizdeki yirmilik dişlerin çıkarılması genellikle alt çenenizdeki dişlerden daha kolaydır. Bunun nedeni, diğer dişlerin etkilenme olasılığının daha yüksek olmasıdır. Kesin zorluk derecesi köklerin konumuna ve şekline bağlıdır. Çok nadir olarak, aşırı zor vakalar genel anestezi altında yapılabilir.
Ameliyattan birkaç gün sonra hafif şişlik ve rahatsızlık meydana gelebilir, ancak bu genellikle çok çabuk iyileşir. Sıcak tuzlu su gargarasının kullanımı ile ilgili diş hekiminin tavsiyelerine uymak önemlidir. Ağrı kesiciler ağrı ile başa çıkmak için genellikle yeterlidir. Sigara içmek iyileşme sürecine müdahale edebilir ve ameliyat sonrası enfeksiyona neden olabilir.