Aliadent Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği
Diştaşı Temizliği (Detertraj)
Dişlerde oluşan plak temizlenmediğinde kişinin tükürüğünde mineraller ve bakteriler birikmektedir. Biriken mineraller ve bakteriler zamanla dişlerin üzerinde kirli sarı veya beyaz bir maddeye dönüşerek rahatsızlık verir. Genel anlamda rahatsızlık veren bu maddeye diş taşı denir. İstanbul'da profesyonel diş temizliği, diş taşı oluşumunun önlenmesi ve ağız sağlığının en iyi şekilde sürdürülmesi açısından çok önemlidir. Peki diş taşı nedir? Neden oluştu? Ne sıklıkla temizlenmelidir? Diş taşları evde temizlenebilir mi? Bu soruların cevaplarını öğrenmek için yazının devamını okuyabilirsiniz. Tartar olarak da bilinen diş taşı, plak yeterince temizlenmediğinde dişlerin üzerinde oluşan sertleşmiş bir tortudur. Bu sertleşmiş plak pürüzlü ve gözeneklidir ve daha fazla plak birikimi ve bakteri üremesi için ideal bir yüzey sağlar. Sonuç olarak diş taşı, diş eti hastalığına, diş çürümesine ve ağız kokusuna katkıda bulunabilir. Düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımıyla giderilebilen plaktan farklı olarak diş taşı, evde ağız hijyeni uygulamalarıyla ortadan kaldırılamaz ve bir diş hekimi veya diş hijyenisti tarafından profesyonel temizlik gerektirir.
Tartar Nasıl Oluşur?
Diş taşları çoğunlukla alt dişlerin iç yüzeyinde ve üst dişlerin arka dişlerin yanaklarına bakan yüzeylerinde oluşur. Genel sağlık için dişlerin düzenli ve sürekli olarak fırçalanması gerekir. Aslında sadece diş fırçalamak değil, genel ağız bakımının da düzenli olarak yapılması gerekiyor. Diş taşı, yeterli ve etkili diş fırçalama olmadığında oluşabilir ve zamanla oluştuğu için fark edilmesi zaman alır. Tükürük diş etlerine yerleşir ve bu sert kaya benzeri yapılar dişleri çevreler. Bazen diş altında da ilerleyebilir. Bu durum diş eti hastalıklarında daha sık görülür.
Düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımı tartar oluşumunu önlemeye yardımcı olabilirken, Türkiye'de profesyonel diş temizliği, sertleşmiş plakların tamamen giderilmesi ve optimal ağız sağlığının korunması için çok önemlidir. Türkiye'deki diş hekimleri ve diş hijyenistleri, ulaşılması zor alanlarda bile tartarı etkili bir şekilde ortadan kaldıracak özel araç ve tekniklerle donatılmıştır. Ayrıca ağız hijyeni uygulamaları konusunda kişiselleştirilmiş tavsiyelerde bulunabilir ve gelecekte tartar oluşumu riskini azaltmak için önleyici tedbirler önerebilirler.
Diş Taşı Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?
Diş taşı tam anlamıyla dişlerin yetersiz fırçalanmasından kaynaklanır. Dişlerin doğru teknikle fırçalanması önemlidir. Diş etlerinden dişlere kadar yuvarlak süpürme hareketleriyle dişlerin tüm yüzeylerinin temizlenmesi, fırçanın tek bir dişin üzerine 5-6 kez değdirilmesi zorunludur. Diş taşı oluşumunu önlemek için diş ipi veya diş arası fırçası kullanılmalıdır. Kullanılan diş ipi veya diş arası fırçası genel ağız ve diş hijyeni için de gereklidir. Fırça seçerken iyi bir fırça seçmelisiniz.
Diş fırçası mutlaka kişiye göre seçilmelidir. Diş eti hassasiyetiniz varsa ve diş eti problemlerine yatkınsanız diş eti problemlerini önleyecek bir fırça kullanmalısınız. Diş hassasiyetiniz varsa buna uygun bir fırça seçilmelidir. Genel olarak yumuşak fırçalar hem diş eti hassasiyetine hem de diş hassasiyetine faydalıdır.
Diş İpi ve Diş Arası Fırçası Faydalı Mıdır?
Diş ipi ve diş arası fırçası tamamen farklı ürünlerdir. Diş ipinin çeşitleri bulunmaktadır. Diş yapısına ve sıklığına göre kullanılması gereken diş ipi değişiklik göstererek dişler arasında oluşan birikintilerin temizlenmesini sağlar. Ancak diş taşı oluşumunu tamamen engellemez ve birikintileri gidermede yetersiz kalabileceği noktalar vardır.
Diş ipinin fayda sağlayamadığı noktalarda diş arası fırçası ile ağız bakımının yapılması gerekmektedir. Diş taşlarının temizlenmesi ve ardından ağız bakımının arttırılması genel olarak sorunları azaltacaktır. Bunlar yapıldığı sürece tartar oluşumu azalacak ve diş eti hastalıklarına karşı korumanız artacaktır. Sebebin ortadan kaldırılması diş taşı sorununa karşı en etkili yöntemlerden biridir ve kesinlikle çok önemlidir.
Diş Taşı İnsan Sağlığına Zararlı Mıdır?
Diş taşı doğrudan ve doğrudan insan sağlığına zararlı değildir. Ancak çevresinde oluşan bakteri ve yiyecek artıkları diş etlerinde rahatsızlık yaratabilir. Bu hastalıklar terminolojik anlamda periodontik bozukluklardır. Bu tür hastalıklarda ortaya çıkan iltihap dişlerin etrafındaki diş etinin altındaki çene kemiğini çevreler.
Diş taşının kronikleşmesi nedeniyle diş etinde enfeksiyon oluşmaya başladıkça alttaki kemikte tahribat başlar ve zamanla dişin kök ucuna kadar gelerek diş kaybına neden olabilir. Bu nedenle erken tanı ve erken tedavi çok önemlidir. Diş sağlığınızı korumak ve diş kayıplarını önlemek için düzenli kontrollere gitmelisiniz. Önerilen zaman aralığı 6 aydır.
Diş Taşının Belirtileri Nelerdir?
Diş taşının en belirgin belirtisi diş etlerinde kanama ve dişlerin üzerinde sert tabakanın hissedilmesidir. Aynı zamanda diş fırçalarken ve dil ile dişleri kontrol ederken diş taşları da hissedilebilir. Ancak dişlerin dil ile kontrol edilmesi pek sağlıklı bir durum değildir. Bu nedenle dişleri düzenli olarak fırçalamak ve fırça ile kontrol etmek ya da diş hekimi desteği almak en iyi çözüm olacaktır.
Diş taşı varlığından şüpheleniyorsanız, Türkiye'de profesyonel diş temizliği yaptırmak erken teşhis ve tedavi açısından çok önemlidir. Türkiye'deki diş hekimleri tartarın teşhis edilmesi ve çıkarılması, diş etlerinize ve dişlerinize daha fazla zarar verilmesini önleme konusunda oldukça bilgilidir. Çeşitli modern diş klinikleri ve deneyimli profesyonellerle, Türkiye'de özel ihtiyaçlarınızı karşılayan ve sağlıklı, ışıltılı bir gülümseme sağlayan, erişilebilir ve uygun fiyatlı diş temizleme hizmetlerini kolayca bulabilirsiniz.
Ölçeklendirme ne sıklıkla tekrarlanmalıdır?
Diş taşı temizliği 6 ayda bir diş hekimine kontrole gittiğinizde yapılabilir. Hastanın kendi bakım performansına ve durumuna göre yılda bir veya bir buçuk yılda bir olabilir. Ancak bu diş hekimi dışında emin olunabilecek bir konu değildir. Çünkü dişler düzenli aralıklarla fırçalansa bile hatalı fırçalanmış olabilir.
Yanlış bir fırçalama tekniği uygulandığında, düzenli de olsa diş hekimi bunu dişlerden rahatlıkla anlayıp önleyebilir. Bu nedenle 6 ayda bir diş hekimine gitmek çok önemlidir. Bazı kişilerde dişlerini hiç fırçalamamasına rağmen diş taşı oluşmaz. Ancak düzenli ağız ve diş bakımına rağmen diş taşı gelişen bireyler de vardır. Bu nedenle diş taşı oluşumunda bazı genetik ve çeşitli dış faktörler de etkilidir.
Tartar ağız kokusuna neden olur mu?
Diş taşı doğrudan ağız kokusuna neden olmaz ancak sebep olduğu rahatsızlık çok şiddetli ağız kokusuna neden olabilir. Yani ihmal edilirse dolaylı olarak ağız kokusuna neden olur. Buna halitoz denir. Ağız kokusu diş eti sorunları ve çürüklerle ilişkilidir. Yetersiz ağız bakımı, çürük ve diş eti problemlerinin oluşmasında temel etkendir.
Diş taşı, ağız kokusuna neden olmanın yanı sıra, tedavi edilmediği takdirde daha ciddi ağız sağlığı sorunlarına da yol açabilir. Tartar birikmesi diş etlerini tahriş edebilir ve alevlendirebilir, bu da her ikisi de diş eti hastalığının bir türü olan diş eti iltihabına veya periodontitise yol açabilir. Bu, derhal müdahale edilmezse sonuçta diş kaybına neden olabilir. Düzenli profesyonel diş temizliği ve uygun ağız hijyeni uygulamaları bu komplikasyonları önlemeye ve sağlıklı bir gülümsemeyi korumaya yardımcı olabilir.
Ölçeklendirme sonrasında nelere dikkat edilmelidir?
Ölçeklendirmeden sonra iki yaygın sorun vardır. Bunlardan biri dişlerin hassasiyetidir. İki ila üç hafta boyunca diş hassasiyeti olabilir. Ancak bu hassasiyet hiç oluşmayabilir. İkincisi ise diş eti kanamasının artmasıdır. Bu yan etki diş taşı temizliğinin etkisi olarak başlar ve dişlerin fırçalanmasıyla üç gün sonra çok hızlı bir şekilde iyileşir. Unutulmamalıdır ki insan vücudunda sağlıklı bir yer asla kanamaz. Diş taşı oluşumunda ciddi bir ilerleme varsa bakteriler diş etlerine yayılır ve sağlıklı bir diş eti bir örtü olduğu için asla kanamaz.
Diş taşı temizliği sonrasında olası rahatsızlıkları veya komplikasyonları azaltmak için İstanbul'da profesyonel diş temizliği yaptırmanız önemle tavsiye edilir. İstanbul'daki diş hekimleri, hassas ve etkili temizlik prosedürleri sağlama, hassasiyet riskini en aza indirme ve uygun iyileşmeyi sağlama konusunda deneyimlidir. Ek olarak kişiselleştirilmiş bakım sonrası tavsiyeler sunabilir ve temizlik sonrası hassasiyeti yönetmeye yardımcı olacak uygun hassasiyet giderici ürünler önerebilirler. İstanbul'da diş temizliğini tercih ederek ağız sağlığınızı ön planda tutabilir, rahat, özgüvenli bir gülümsemenin keyfini çıkarabilirsiniz.