Aliadent Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği

Eklem Plağı Tedavisi

Temporomandibular eklem (TME), başınızın her iki yanında, kulaklarınızın hemen önünde yer alan eklemin adıdır. Bu eklemler çene kemiğinizi kafatasınıza bağlamada çok önemli bir rol oynayarak çiğneme, yutma ve konuşma gibi temel işlevler için yumuşak hareket sağlar. TME, bu hareketleri kolaylaştırmak için uyum içinde çalışan, kasları, kemikleri ve diğer dokuları kapsayan karmaşık bir yapıdır. Bununla birlikte, TME'de sorunlar ortaya çıktığında, bir dizi rahatsız edici semptomlara yol açabilir. Bunlar kulak, çene veya çene-yüz kaslarının içinde veya çevresinde ağrı ve hassasiyeti içerebilir. Bu bölgelerde herhangi bir rahatsızlık hissederseniz, nedenini belirlemek ve ağrıyı hafifletmeye ve çene fonksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olabilecek eklem plağı gibi uygun tedavi seçeneklerini tartışmak için bir diş hekimi uzmanına danışmanız önemlidir.

Eklem Plağı Kimlerde Vardır?


Çene eklemi günlük yaşamımızda çok önemli bir rol oynar ve yemek yeme ve konuşmadan genel rahatlık ve refaha kadar her şeyi etkiler. Bu karmaşık eklemde sorunlar ortaya çıktığında yaşam kalitemizi önemli ölçüde etkileyebilir. Kırıklar, diş gıcırdatma, çene sıkma ve aşınma ve yıpranma gibi çok sayıda faktör çene eklemi sorunlarına katkıda bulunabilir. Bu sorunlar sadece rahatsızlık vermekle kalmaz, aynı zamanda diş yapısının ve çene eklemlerinin zarar görmesine de yol açabilir.

Bu nedenle özellikle ağız ve diş sağlığı sorunu yaşayan bireylerin bir çene eklemi uzmanına başvurması önemlidir. Çene eklemi sorunlarının erken teşhisi, etkili tedavinin ve daha sonraki komplikasyonların önlenmesinin anahtarıdır. Zamanında profesyonel yardım alarak bu sorunları etkili bir şekilde yönetebilir ve genel yaşam kalitenizi artırabilirsiniz.

Çene Eklem Plağı

Öncelikle çene eklemi plağı hakkında şunu söylemek gerekir ki, birçok hasta farkına varmadan kendi kendine tedavi görmekte ve iyileşmektedir. Bunun için çene kaslarının gevşetilmesi gerekir. Çene kaslarını gevşetmek için soğuk veya sıcak kompres uygulanıp çene kaslarına masaj yapılabilir. Ayrıca sert çiğnemede zorluk yaşayan eklem hastaları ağızlarını açmakta zorluk çekerler ve özellikle esnerken ağrı hissederler.

Eklem plağı tedavisi için detaylı bir muayene gereklidir. Ayrıca eklem plağının tedavisi öncesinde hastaya röntgen çekilerek bir plan yapılması tavsiye edilir. Bu tedavi planı bir dizi rahatlama tekniğini içerir. Gerekirse hasta bir fizyoterapiste yönlendirilir veya kas ağrısını hafifletmek için davranış terapisi istenebilir. Diğer tedavi alternatifleri ilaç tedavisidir. Bu durumda ağrı ve enfeksiyona karşı kasların gergin olması nedeniyle ilaç tedavisi önerilir.

Gece uykusu için birçok farklı tedavi yöntemi kullanılmaktadır. Uyku sırasında oklüzal splint olarak bilinen gece plağının takılması tavsiye edilir. Bu gece plağı şeffaf plastikten yapılmıştır. Diş telleri dişlerin sıkışmaması için ısıran yüzeye yerleştirilir. Bunun yerine gece plağı ısırılır. Bu sayede çene eklemleri ve kasları gevşer ve eklem plağı tedaviye yanıt vermezse gerekirse cerrahi operasyonla sorun çözümlenir.

Splint Nedir?


Gece tabağının bir diğer adı ise Splint'tir. Hastada çene ağrısıyla başlayan hastalık doktor tanısıyla doğrulanırsa çene eklemi hastalıkları ağzın ya tek tarafında, bazı hastalarda ise her iki yanında da kendini gösterir. Bu hastalarda özellikle çiğneme sırasında rahatsız edici bir hassasiyet ortaya çıkar. Bu gibi durumlarda en kısa sürede uzman hekime gidilerek hastalığın öncelikle teşhis edilmesi ve daha sonra tedavi edilmesi sağlanır.

Ancak burada önemli olan hiç vakit kaybetmeden gitmektir. Çünkü ihmal edildiği takdirde boyun çevresinde bir takım hastalıklara neden olur. Çene eklemindeki deformasyonların temel nedeni yaralanmalardan kaynaklanan enfeksiyonlardır. Çene ekleminde gelişen enfeksiyon yüzün şişmesine, konuşurken ya da esnerken çeneden ses gelmesine, migren benzeri baş ağrılarının hastanın yaşam kalitesini bozmasına neden olur.

Çene eklemindeki enfeksiyonun nedenleri kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Ancak asıl nedenler çok sık sakız çiğnemek ve sert sakız çiğnemek olup, diş teli takan hastalarda diş telinin baskısı ile çene eklemi hastalığı gelişebilmektedir. Ayrıca diğer kas hastalıkları olan hastalarda ve uzun süre duruş bozukluğu yaşayan hastalarda da çene eklemi bozuklukları gelişir. Stres insanların çenelerini sıkmasına ve dişlerini gıcırdatmasına neden olur. Bu nedenle stres de çene eklemi hastalıklarına neden olabilir. Ayrıca herhangi bir kaza veya yaralanma durumunda dişlerin yanlış pozisyonda vurulması da çene eklemi hastalıklarına neden olur.

Splint Hangi Durumlarda Kullanılır?

Dişlerin ve ağız fonksiyonlarının devamı için splint kullanımı sıklaştırılıp birbirine temas ettirilir. Ancak bu sıkılaştırma bazı durumlarda arzu edilen ideal bir sıkılaştırma değildir. Sonuç olarak çene ekleminin dişlere uygun olarak kapanması gerekir. Ancak bazı dişler kapanmaz. Bu durum çene ekleminin normal olması gereken yerden uzaklaşmasına neden olur. Bu durum dişlerde aşınmaya, kulak önündeki eklemde gürültüye ve ağrıya neden olur ve bu da hastayı oldukça rahatsız eder. Çene köşelerinde bulunan çiğneme kaslarındaki büyüme ve ağrı yoğun baş ağrısına neden olur.

Boyun ağrısı çeken hastalar gece uyku sırasında diş sıkma ve gıcırdatma sorunu yaşarlar. Çene hareketlerini rahatlıkla yapamayan ve çene hareketleri sınırlı olan hastalarda ağzını tam açamama ve bazı durumlarda kilitlenme gibi sorunlar yaşanmaktadır. Sprint kullanımı ortodontik tedaviye benzer ve tüm dişleri kapsayan bir tedavidir. Splint tedavisinden önce hasta muayene edilerek teşhisin tam olarak konulması gerekir ve gerekli görüldüğünde tel takılması gereken hastalarda tel takılmadan önce Eklem Plağı tedavisi uygulanır. Splint tedavisi sonucunda hasta dişlerini birbirini sıkmadan birleştirir ve alt çene rahatlayıp rahatlar.

Eklem Plağı Fiyatları

İstanbul'da eklem plağı için standart bir fiyat listesi sağlamanın mümkün olmadığını anlamak önemlidir. Bu ağız aparatları her bireyin çene ve diş yapısının benzersiz hatlarına uyacak şekilde titizlikle üretilmiştir. Hiçbir ağız birbirinin aynısı olmadığından, her bağlantı plağı için kullanılan tasarım ve malzemeler farklılık gösterir ve bu da çeşitli maliyetlere yol açar.

İstanbul'da diş hekimleri genellikle sürece kapsamlı bir muayene ile başlar. Bu ilk değerlendirme, çene yapınızı, hizalamanızı ve altta yatan diş durumlarını kapsamlı bir şekilde değerlendirmelerine olanak tanır. Bu değerlendirmeye dayanarak durumunuzun ciddiyeti, yaşam tarzınız ve bütçeniz gibi faktörleri göz önünde bulundurarak en uygun eklem plak tipini önereceklerdir.

İstanbul'daki eklem plağı maliyeti, vakanızın karmaşıklığı, seçilen malzemeler (akrilik veya sert plastik gibi) ve diş hekiminizin özel uzmanlığı gibi faktörlerin bir kombinasyonu tarafından belirlenecektir. Karar vermeden önce kişiselleştirilmiş teklifler almak ve fiyatları karşılaştırmak için İstanbul'daki çeşitli kliniklere danışmanız tavsiye edilir.

5/5 - (171 oy verildi!)