ALİADENT AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI KLİNİĞİ
Diş Ağrısı Neden Olur?
Diş ağrısı, sosyal hayatımızı olumsuz düzeyde etkileyen, çeşitli sorunlar sebebiyle ortaya çıkabilen ve çeşitli sorunlara yol açabilen bir rahatsızlıktır. Temel olarak birçok farklı sebebi olabilir. Ancak genellikle dişlerde meydana gelen çürüme ve iltihaplar, esas sebepleri arasında gösterilir.
Farklı nedenlerden ortaya çıkabilmektedir. Bunlardan biri çürüme ve iltihaptır. Çürüme veya iltihap tedavi edilmediği zaman apse yaparak daha da şiddetli ağrıları sebep olabilir. Ayrıca diş minesinin aşınmasıyla ortaya çıkan sıcak-soğuk yiyecek veya içecek hassasiyeti de neden olur. Öncelikle gerekli olan yöntem, tedavi için detaylı muayene ile ağrının sebebinin saptanmasıdır. Ancak gece yarısı veya fırsatın ve vaktin olmadığı durumlarda evde diş ağrısını geçirmek gerekebilir. Nedenini saptamak ise diş hekiminin yapabileceği bir işlemdir. Bu ağrının nedenleri ise çürük dişler, dentin hassasiyeti, dolgu düşmesi, gömülü dişler ve diş eti sorunları olabilir. Hafif ya da sancılı bir şekilde kendini gösterebilir. Ancak tüm bu durumlarda en önemli nokta problemi saptamaktır.
Diş Ağrısı Neden Olur ve Sadece Diş Çürüğünden Mi Kaynaklanır?
Diş ağrısı neden olur diye düşünmeden önce, bu ağrının ne olduğunu anlamak önemlidir... Genellikle diş çürüğü ile ilişkilendirilen yaygın bir şikayettir, ancak sadece diş çürüğünden kaynaklanmaz. Çürükler, dişin sert dokusunu yavaş yavaş tahrip ederek dişin iç yapısına zarar verir ve ağrıya yol açar. Diş çürüğüne sahip olan bireylerde, yemek artıklarının bu çürük bölgelerde birikmesi, normal dokusunu kaybetmiş olan alanlarda tahrişe ve rahatsızlığa neden olur. Bu birikim, bakterilerin dişin savunma mekanizmalarını aşarak sinirlere ulaşmasına imkan tanır, bu da şiddetli ağrıya yol açar. Özellikle gece ortaya çıktığında, kişinin uykusunu bölebilir veya hiç uyutmayabilir, çünkü bu durum genellikle bakterilerin dişin damar ve sinirlerini içeren pulpa adı verilen öz kısmına ulaştığının işaretidir.
Bu noktada, bakteriler diş sinirleriyle doğrudan temas halindedir ve bu temas, dayanılmaz derecede şiddetli ağrılara neden olabilir. Ancak yalnızca diş çürüğü nedeniyle oluşmaz; diş eti hastalıkları, diş minesindeki aşınmalar, dişlerdeki çatlaklar, sinüs enfeksiyonları, diş apseleri, diş sıkma ve gıcırdatma (bruksizm) gibi diğer faktörler de neden olabilir. Ayrıca, sıcak veya soğuk yiyecek ve içecekler tüketildiğinde dişlerde kısa süreli bir sızı veya kamaşma hissediliyorsa ve bu durum birkaç dakika içinde geçiyorsa, büyük olasılıkla çürük bir dişin varlığı söz konusudur. Bu nedenle, diş ağrısı şikayeti olan bireylerin mutlaka bir diş hekimine başvurarak sorunun kaynağını tespit ettirmeleri ve gerekli tedaviyi almaları önemlidir. Bu sorunun ihmal edilmesi, daha ciddi diş sağlığı sorunlarına yol açabilir ve uzun vadede daha karmaşık tedavi gerektirebilir.
Diş Ağrısı ve Dentin Hassasiyeti
Diş ağrısı kendini her zaman çürük meydana geldiğinde göstermeyebilir. Dişlerde soğuk ve sıcak hassasiyeti varsa bu da ağrının oluşmasına yol açabilen sebepler arasındadır. Eğer dişlerde sadece soğuk veya sıcak gıdalar tükettiğinizde aniden yoğun bir ağrı oluşuyor ve bu ağrı soğuk veya sıcak maddenin etkisi ortadan kalkınca hızlı bir şekilde geçiyorsa muhtemelen dişlerde soğuğa veya sıcağa hassasiyet vardır. Bir yandan diş eti çekilmesi sebebiyle dişlerin kök yüzeyleri açığa çıktığından soğuk ve sıcak gibi termal uyaranlardan kaynaklı soğuk ve sıcak hassasiyetinin oluşması çok normaldir. Bu soğuk ve sıcak hassasiyetine de tıbbi terimde dentin hassasiyeti denmektedir.
Gömülü Dişler ve Diş Ağrısı Neden Olur Sorusunun Bağlantısı
Buna sebep olan bir diğer önemli unsur da gömülü dişlerdir. Halk arasında 20 yaş dişleri olarak da bilinen üçüncü büyük azı dişleri, çenelerin en sonunda bulunan ve bu sebeple çok iyi temizlenemeyen dişlerdir. Etkin temizlenemediği için sıklıkla fark edilmeden çürüyerek acıya neden olabilir. 20 yaş dişleri ağız içinin yüzey kısmına çıkamadığı için hemen önündeki ikinci büyük azı dişine zarar verebilir. 20 yaş dişi genellikle çenenin arka bölgesinde, kulakta, gözde ve hatta boyun bölgesinde bile ağrıya sebep olabilir. Dişte ağrıya yol açan gömülü dişlerin tek tedavisi vakit kaybetmeden çekilmesidir. Aksi takdirde diğer dişer de kaybedilebilir veya bölgede bir kist oluşturabilir. Yine ağrılı bölgede veya çevresinde şişlik oluşabilir. Bu da enfeksiyon kaynaklı olduğu için antibiyotik önerilebilir.
Diş Eti İltihabının Ağrıdaki Rolü
Diş ağrısı neden olur merak ederken, bu problemin her zaman diş çürümesi veya hassasiyet kaynaklı olmayacağını da unutmamak gerekir. Zaman zaman diş eti kaynaklı olarak da meydana gelebilir. Dişler sağlıklı olsa dahi diş etlerinde çeşitli problemler meydana gelebilir. Diş iltihabının belirtileri ise diş etinde kanama, renk değişikliği, diş eti çekilmesi, diş eti büyümesi, dişlerde yer değiştirme, aralanma, apse, sallanma veya uzama, hassasiyet ve kötü ağız kokusudur. Genellikle apse oluşumu ile birlikte görülür. Diş etindeki iltihaptan dolayı basınç kaynaklı da bu ağrı hissedilir. Bu yüzden iltihap tedavi edildikten sonra kişinin şikayeti de geçer.
Elbette bazı hormonal ve fizyolojik sebeplerden kaynaklı geceleri kişiyi daha çok rahatsız eder. Genellikle uykusuzluğa neden olduğu gibi sosyal yaşantıyı da ciddi anlamda olumsuz etkiler. Dolayısıyla geceleri yaşandığında bir diş hekimine acilen başvurmak ve tedavi olmak mümkün olmayacağı için evde uygulanabilecek çeşitli yöntemler vardır. Diş ağrısı nasıl geçer diye düşünürken, bu ağrıyı geçirebilecek bu yöntemler arasında yanağa 20 dakika boyunca belli aralıklarla yapılan soğuk kompres, pamukla ağrıyan bölgeye sürülen karanfil yağı, tuzlu su ile gargara ve diş ağrısına iyi gelecek tıbbi ilaçlar gösterilebilir. Ancak bu işlemler, çözüm olabilen kesin yöntemler değildir. Yalnızca bir süre ağrıyı dindirip rahatlatmaya yönelik uygulamalardır. Bu yüzden en kısa zamanda diş hekimine görünmek gerekir. Diş hekimi aracılığıyla sebebi bulunur ve sebebi bulunduktan sonra uygulanacak yöntemler belirlenir.
Tabii ki sebebe göre bu yöntemler de değişkenlik gösterebilir. Eğer ağrının sebebi hassasiyet kaynaklıysa hassasiyet giderici diş macunları kullanılabilir. Bu diş macunları bu tip sorunlara iyi gelen florür ve potasyum gibi maddeler içerir. Diş eti çekilmesi varsa koruyucu olarak özel verniklerle hassasiyete engel olacak bir tedavi uygulanabilir. Bununla birlikte açık olan kök yüzeyleri dolgu ya da protez gibi koruyucular ile kapatılabilir. Bu tip aprı veya hassasiyet durumlarında evde uygulanabilecek bazı basit işlemler de hassasiyeti veya ağrıyı azaltabilir. Ilık tuzlu su ile ağız gargarası yapmak ve yumuşak bir diş fırçası ile diş etlerini yuvarlar şekilde fırçalamak, diş ağrısı nasıl geçer arayışınızda bir nebze de olsa iyi gelebilir.