Gingivektomi Nedir?
Diş etlerinin cerrahi olarak uzaklaştırılması işlemi gingivektomi olarak adlandırılır. Diş etlerinin baskın olması, diş boyu uzatma ihtiyacını doğurabilir ve bu da gülüşün yanı sıra çene yapısını, burun ve dudak şekillerini de etkiler. Bazı bireylerde diş etleri dişlerden daha ön planda yer alır. Bu durum bireyin estetik bir şekilde gülümseyememesine ve estetik bir görüntünün olmamasına neden olur.
Son zamanların daha popüler olan tedavi yöntemi sayesinde diş etlerinin baskın görünümü azaltılır. Bu sayede kişi gülerken daha estetik bir görünüme kavuşması sağlanır. Diş etlerinin baskın olması ile kısa kalan dişler gülüşün yanı sıra, çene yapısı, burun ve dudak şekline de etki eder. Sizler de bu tedavi ile daha sağlıklı gülüşlere ve çene yapısına sahip olabilirsiniz.
Gingivektomi Nasıl Yapılır?
Diş etleri dişlerinden daha ön planda olan hastalara uygulanan tedavi yöntemi anestezi altında yapılan bir işlem olduğundan dolayı herhangi acı ya da ağrı hissi duyulmadan yapılan bir işlemdir.
İlk olarak hastalıklı dişlere işlem yapılmadan önce dişler ve diş etleri temizlenir. Ardından uygulanan anestezi ile dişlerin uyuşturulma işlemi yapılır. İşlem süresi tedavi edilecek diş sayısına göre değişebilir. Diş sayısı arttıkça tedavi sayısı da buna bağlı olarak artar. Cerrahi müdahale ile alınan diş etleri, daha estetik bir görünüm sağlayarak, diş boyu uzatma işlemiyle desteklenebilir.
Diş Boyu Uzatma İşlemi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Pek çok bireyde, diş etinin baskın olması durumu, hem fiziksel hem de psikolojik açıdan can sıkan bir sorundur. Bu durum, özellikle gülümseme sırasında kişiyi rahatsız edebilir ve özgüven kaybına yol açabilir. Kadın ve erkeklerde görülebilen bu estetik sorunun cerrahi müdahale ile tedavisi mümkündür.
Baskın olan diş etlerinin uzaklaştırılması, diş eti sağlığı açısından önemli bir adım olmanın yanı sıra, daha sağlıklı ve estetik bir ağız yapısına kavuşmanıza yardımcı olur. Bu işlem, yaş sınırı olmaksızın her birey için uygundur ve dişlerinin kısa görüntüsünden şikayetçi olan herkes bu tedaviden fayda sağlayabilir. Diş boyu uzatma amacıyla uygulanan bu tedavi, kişiye özgüven kazandırırken, daha doğal ve estetik bir gülüşe sahip olmanızı sağlar. Artık gülerken kendinizi daha özgür ve mutlu hissedebilirsiniz.
Gingivektomi İyileşme Süresi
Diş boyu uzatma işlemi olarak da bilinen bu işlem, genellikle acı ve ağrı hissinin olmadığı bir tedavi yöntemidir. Bu cerrahi işlem sonrasında iyileşme süreci, hastanın genel sağlığına ve uygulama yapılan bölgenin durumuna göre değişebilir; ancak ortalama olarak 3-4 hafta içinde tamamen iyileşme sağlanır.
Cerrahi bir işlem olduğundan, tedavi sonrasında diş etleri bir bandajla kapatılır. Bu bandaj, hastanın ağzında 10 gün boyunca durmalıdır. 10 günün sonunda yapılacak kontrol sırasında bandajlar çıkarılır ve iyileşme süreci tamamlanmış olur. Ortalama 4 hafta sonra, diş etleri ve dişler eski sağlıklı ve estetik görünümlerine kavuşarak, yeni gülüşünüzü ortaya çıkarır. Bu süreçte kazandığınız gülüş, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar ve hayatınıza yeni bir başlangıç yapmanıza olanak tanır.
Gingivektomi Zararları Olan Bir İşlem Midir?
Bu işlem, yüksek seviyede bir zarar oluşturmaz. Aksine, hem estetik hem de fonksiyonel olarak birçok avantajı vardır. Bu işlem, doğru şekilde yapıldığında, size sadece güzel bir gülüş kazandırmakla kalmaz, aynı zamanda diş eti sağlığınızı da korur. Diğer pek çok işlemin aksine, yan etkileri genellikle hafif seyreder ve hızla geçer.
Cerrahi bir müdahale olduğu için işlem sonrasında hafif ağrı ve acı hissi olabilir. Ancak bu konuda endişelenmenize gerek yok! Doktorunuzun önerdiği ağrı kesiciler ile bu ağrılar hızla geçecektir. Unutmayın, bu işlem sonucunda daha estetik bir diş görünümüne kavuşmak, gülüşünüzü güçlendirecek ve özgüveninizi artıracaktır. Alanında uzman bir diş hekimi tarafından yapıldığında, işlem sorunsuz geçer ve herhangi bir zarar almazsınız. Sağlıklı ve güzel bir gülüş için güvenle bu adımı atabilirsiniz. Gülümsemeniz, her şeyin çok daha parlak görünmesini sağlayacak!
Diş Boyu Uzatma İşleminden Önce Yapılması Gerekilen 4 Şey
Dişeti dokusunun cerrahi müdahale ile uzaklaştırılma işlemi öncesinde işleme hazırlık süreci vardır. Bu işlem için diş etinizin ne kadar baskın olduğu ve ağız yapınızın işleme uygun olup olmadığı analiz edilir.
İşleme uygun olduğunuz durumda ilk olarak hijyenin sağlanması gerekir. Ağız içi ve dişlerin temizlenmesinden sonra işleme başlanılmalıdır. Temizlik ve hijyen olmadan işlem yapmak enfeksiyon riskini arttırabilir. İşlemden önce tüm hazırlık aşamaları eksiksiz bir şekilde yapılmalıdır. Aksi taktirde istenilmeyen durumlar ile karşı karşıya kanılabilir.