Diş Eti İltihabı Nedir?
Diş eti iltihabı genel insan sağlığı açısından çok önemli bir hastalıktır. Hatta çeşitli hastalıklara da yol açabilir. Özetle diş eti iltihabı, ağız ve diş bakımına yeterli özenin gösterilmemesi, yetersiz beslenme ve bazı hastalıklar nedeniyle gerçekleşebilir. Bu problemlerin hepsi diş eti iltihabına neden olabilir ancak bunlar dışında da diş eti iltihabına yol açabilecek daha farklı sebepler olabilir. Bakteriyel enfeksiyonlara bağlı olarak oluşan diş eti iltihabı bu konuda zirvededir. Enfeksiyona bağlı diş eti iltihabı gingivitis olarak adlandırılır. Diş eti iltihabı ağız hareketleri ve yemek sırasında ağrıya yol açar. Genellikle birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşir ve ağız hijyeninin sağlanması haricinde herhangi bir tedaviye gerek kalmaz. Fakat iltihap büyükse ve etkisi uzun sürüyorsa mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır. Tedavi edilmeyen diş eti iltihabı, çok daha ciddi bir durum olan periodontite sebep olarak diş kaybına kadar varabilen sorunlara yol açabilir. Bu nedenle diş eti iltihabının tedavisi konusunda gereken hassasiyet gösterilmelidir.
Diş eti iltihabı, bilindiği şekilde bakteri ve ağız hijyeninin sağlanmamasından kaynaklı enfeksiyonların yol açtığı ağız ve diş sağlığına ilişkin bir hastalıktır. Yetişkin bireylerde diş kaybının başlıca nedenlerinden bir tanesi olan diş eti iltihabı, genellikle küçük boyutlu iltihaplar şeklinde gelişir. Diş eti iltihabı, oluşum yerine göre kişiye herhangi bir rahatsızlık vermeyebilir. Bazı durumlarda ise çiğneme, konuşma ve yemek yemede güçlük gibi sorunlara neden olabilir. Bu durumda ise iltihabın ciddiye alınması gerektiği ortaya çıkar. Basit bir hastalık olan diş eti iltihabı genellikle dişlerin uzun süre düzenli fırçalanması ve diş ipi kullanımı sonucunda iyileşir. Fakat ağız hijyenine önem verilmemesi durumunda hastalık ilerler ve ağızda farklı bölümlerde de iltihap oluşumuna neden olur. Bu hususta ise hastalık diş kaybına dahi yol açabilir.
Diş Eti İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diş eti iltihabı da diğer hastalıklarda olduğu gibi erken teşhis edilip gerekli önlemler alındığında çok daha kolay ve başarılı tedavi edilir. Tedavi yöntemi ise profesyonel diş eti bakımıdır. Bu tedavi sayesinde daha ciddi diş eti hastalıklarının oluşumu ve diş kaybı önlenebilir. Düzenli ve hijyen odaklı bir ağız bakım rutini oluşturulup buna uyum sağlandığında, diş hekiminin önereceği tedavinin tam olarak başarıya ulaşması mümkündür. Profesyonel diş eti bakımı, hastalığın tedavisinin temel taşıdır. Eğer ihtiyaç varsa profesyonel diş eti bakımı, diş taşı temizliği gibi temel tedaviler gerçekleştirilmelidir. Diş taşı, bakteri, plak oluşumu varsa tedavi edilir ve yoksa dahi oluşumu engellenir. Ardından diş eti iltihabı için gerekli ise diş restorasyonları uygulanmalıdır.
Diş eti iltihabının önüne geçebilmek için profesyonel bir temizlik ve bakımın ardından hastalara hekim tarafından evde uygulamaları gereken tedavi planı anlatılmalıdır. Diş eti iltihabı nasıl geçer? Bu sorunun en doğru cevabı gerekli ağız hijyeninin sağlanmasıdır. Diş eti iltihabı sorunu yaşayan kişilere günde 3 kez dişlerin ve dilin uygun şekilde fırçalanması ve düzenli diş ipi kullanımı önerilir. İltihabın geçmesini hızlandıran ve iltihaptan kaynaklı oluşan ağrı hissini azaltan antiseptik ve antiinflamatuar içerikli gargaralar da önerilmektedir. Diş eti iltihabı tuzlu su gargarası ile de tedavi edilebilmektedir. Fakat tuzun ağızdaki yaralara zarar verme ihtimalinden dolayı mutlaka hekime danışılmalıdır. Tuzun ağızda bakterileri engelleme etkisi vardır ancak tüm iltihaplanmalar için bu yöntem faydalı olmayabilir. Diş hekimlerinin önerileri doğrultusunda belirlenen tedavi planının uygulanması ile hastalık en geç birkaç hafta içerisinde iyileşecektir.
Diş Eti İltihabının Belirtileri Nelerdir?
Diş eti iltihabı zaman zaman kendini basit düzeyde göstermekle beraber birçok insan tarafından fark edilemeyebilir. Bir belirti olmaksızın da diş etlerinde iltihaplanma olabilir. Ancak iltihap hem yer edindiği bölge, hem de yoğunluğu açısından belirti göstermeye müsait olabilir ve iltihap ciddileşebilir. En yaygın şekilde görülen diş eti iltihabı belirtileri ise diş etlerinde hassasiyet, kızarıklık ve şişlikler, beyaz renkli iltihabi oluşumlar, dişlerin fırçalanması veya diş ipi kullanımı esnasında kanama, diş eti çekilmesi, dişlerde gevşeklik (sallanma), konuşma ve çiğneme sırasında ağrı, sıcak ve soğuk besinlere karşı aşırı hassasiyet ve ağız kokusu olarak gösterilebilir.
Diş Eti İltihabı Neden Oluşur?
Diş etleri, görünenin aksine daha sistemli ve gelişmiş yapılardır. Dişlere dışarıdan bakıldığında görüldüğü noktadan daha uzak bir kısımdan oluşur. Kalan kısım ise bir cep gibidir ve bu kısmın içine yiyecek artıkları ve plaklar yerleşip kalabilir. Bu şekilde oluşan bir iltihap, diş eti iltihaplarının en yaygın nedenlerindendir.Ağız ve diş bakımının yetersiz olduğu durumlarda tartar ortaya çıkabilir. Bu tartarlar da diş eti iltihaplarına yol açabilir. Tartar ve plak oluşumu, diş eti iltihaplarının en yaygın sebepleridir. Kontrol altına alınmadıkları zaman ise diş eti çekilmesine yol açabilir. Plak ve tartar oluşumundan korunmak için ise günde en az 2 kez dişler ve dil düzenli ve uygun şekilde fırçalanmalıdır. Her fırçalamadan sonra diş ipi kullanılmalıdır. Ayrıca farklı nedenlere bağlı olarak da diş etlerinde iltihaplanma meydana gelebilir. Bu nedenlerden bazıları ise sigara ve tütün kullanımı, diyabet bazı ilaçların kullanımı, kırık dolgular, dişlerdeki yapısal bozukluklar, gebelik, genetik faktörler olarak sıralanabilir.
Diş Eti İltihabının Türleri Nelerdir?
Diş eti iltihabı esasen iki tür altında incelenebilir. Çeşitli nedenlerden oluşabilen plak ile meydana gelen diş eti iltihabı, sistemik faktörler, ilaç kullanımı ve yetersiz beslenme gibi nedenlere bağlı olarak gelişir. Plaklardan bağımsız şekilde oluşan gingivitler ise ikinci türü oluşturur. Bu iltihaplar ise genellikle bakteri, virüs veya mantar gibi sorunlar ile ortaya çıkar. Genetik faktörler, alerjik reaksiyonlar, yara ve takma dişlere bağlı olarak gelişen ya da nedeni bilinmeyen diş eti iltihapları ise bu gruba giren diğer türlerdir. Diş eti iltihabının tedavi edilebilmesi için diş eti iltihabına neden olan faktör yani hastalığın türü belirlenmelidir. Aksi takdirde yanlış bir tedavi uygulanabilir. Bu yüzden hastalığın teşhisi, tedavi aşamasının başında yer almaktadır.
Diş Eti İltihabı Teşhisi Nasıl Konur?
Diş eti iltihabı genellikle hasta tarafından hissedilirse tedaviye ihtiyaç doğar. Ancak yalnızca iltihabı hissetmek yeterli değildir. Çünkü bazen hafif reaksiyonlar sebebiyle diş eti iltihabı anlaşılamayabilir. Dişlerde meydana gelen çeşitli şikayetlerle diş hekimlerine başvuran hastalarda diş eti iltihabı teşhisi konulabilir. Geçmişte ağız ve diş operasyonları gerçekleşip gerçekleşmediyse bunlar diş hekimi tarafından tespit edilir. Tedavi sırasında ağız, dişler, dil ve tüm bölge kontrol edilir.
Dişler arasında bulunan oyuklar ve diş cepleri incelenir. Kontrol sonucunda diş ceplerinin derin olması durumunda röntgen çekilebilir. Bu da kemik yapısının ve sağlığının gözden geçirilebilmesi için gereklidir. Tedavi sonucunda diş eti iltihabına yol açabilecek somut bir neden olmayabilir. Bu tür durumlarda ise daha cerrahi ve ciddi gözlem ve testler yapılmalıdır. Ağız ve diş sağlığına ilişkin sorunlara vücudun farklı bölgelerinde yer alan hastalıklar da neden olabildiğinden gerekli görüldüğünde hastalar farklı tıbbi birimlere yönlendirilebilir. Diş eti iltihabını engellemenin en önemli unsuru ise düzenli diş hekimine görünmek ve ağız ve diş sağlığını bir rutin haline getirmektir.