Modern diş hekimliğindeki ilerlemeler sayesinde, artık çürükleri restore etmek ve dişlerinizi güçlü ve sağlıklı tutmak için birkaç araç var. Dolgu gerektiren bir dişiniz olduğunda, dişi doldurmak için kullanılan farklı malzemeler vardır ve hangi malzemenin en iyi olduğu birkaç faktöre bağlıdır. Kullanılan en yaygın dolgu malzemelerinden biri porselendir.
Silisyum ve oksijenden oluşan kristalimsi olmayan bir gaz olan porselen, genellikle dişlerde dolgu maddesi olarak kullanılır. Genellikle şu durumlarda diş dolguları için kullanılırlar:
Bir dişteki çürük büyük veya maksimum çiğneme basıncının gerekli olduğu bir alandadır.
Kavite, konuştuğunuzda veya gülerken görülebilen bir dişin içindedir ve doğal diş renginizi eşleştirmek önemlidir.
Porselen, diş restorasyonunda kullanılmak için güçlü ve güvenilir bir malzemedir. Birçok hasta, gülüşünün görünümünü iyileştirmek için eski metal dolgularının yerini porselen ile değiştirmeyi tercih ediyor. Ancak, olumsuz tarafları var. Porselen kırılgan bir malzemedir, kırılmaya eğilimlidir. Genel olarak, kompozit dolgular 15-20 yıl ömre sahipken, tipik olarak porselen dolgular 5-10 yıl dayanır.
Porselen seramik dolguların kullanılmasının en büyük yararı, işlem tamamlandıktan sonra tamir edilen dişlerin tamamen doğal görünümüdür. Birçok hasta tedavi edilen dişlerinin görünümünden o kadar mutludur ki sonunda tüm eski dolgularını söküp seramik dolgularıyla değiştirirler.
Seramik dolguları tartışırken malzemelerin güvenliği olumlu odaktır. Özellikle amalgam dolgular ve bunların gümüş ve diğer mineral karışımları ile, kullanılan metallerden birine her zaman olası alerjik reaksiyon vardır.
Geçmişte cıva, amalgam dolumlarında kullanımda kabul edilmiş bir malzemedir ve cıva bazı hastalarda alerjik olduğu kadar toksik olduğu kanıtlanmıştır; ek olarak, cıva kalıntısı içerebilen karışım kapsülleri çevremize son derece zararlıdır. Seramik porselen dolgular bu potansiyel tehlikelerin hiçbirini sunmamaktadır.
Son olarak, seramik dolgu maddeleri lekelere ve sıyrıklara geleneksel dolgulardan daha dayanıklıdır ve amalgam dolguların yaptığı gibi mikro çatlak geliştirme riski taşımamaktadır. Dolgulardaki bu çatlaklar, çürüğün mevcut olduğu kapalı diş içinde daha fazla bozulmaya yol açabilir.